Over Yoga

imageAls iemand mij vraagt: ” Wat is Yoga?” dan kan ik niet heel makkelijk een eenduidig antwoord geven. Yoga betekent namelijk voor iedereen iets anders. Het biedt je precies wat je nodig hebt op het moment dat je het nodig hebt. Ervaren is de enige manier om er achter te komen wat Yoga betekent voor jou..

Yoga is een levenswijze, een methode om in balans te komen (en te blijven) en je te leren vanuit je hart je keuzes te maken en te leven.

Met Yoga bouw je fysieke en mentale conditie op, je maakt je weerbaarder voor invloeden van buitenaf. Tegelijkertijd pel je lagen af van de in de tijd opgebouwde weerstanden en conditioneringen die je beletten bij je ware gevoel en ware zelf te komen. Dit maakt dat Yoga niet altijd leuk, maar soms ook moeilijk kan zijn. Tenslotte alles wat het waard is om te bereiken kost moeite.

Yoga is echter geen kwestie van presteren, ontwikkelen en groeien doen we vanuit ervaren en het loslaten van dwingen en streven.

Het beoefenen van Yoga maakt dat je bewuster wordt en bewuster omgaat met je keuzes. Je krijgt meer inzicht in je gedachtepatronen die onlosmakelijk verbonden zijn aan de patronen in ons lichaam. Door te volgen wat de adem doet, brengt dit inzicht over je gemoedstoestand.

Vanuit de Chinese gezondheidsleer wordt er gezegd dat ziekte en ongemakken voortkomen uit stagnatie van onze energiestroom, ook wel Chi of Prana genoemd. Het beoefenen van Yoga heft blokkades op en laat je energie weer stromen, zo werk je preventief aan je gezondheid.

Wie veel in het hoofd zit en hierdoor moeite heeft met slapen en/of ontspannen zal baat hebben bij Yoga door de gronding die het teweeg brengt.

Fysiek word je leniger, sterker en werk je aan een betere lichaamshouding. Je voelt je beter in je vel. Ook voor stressreductie en preventie werkt Yoga goed, een waardevolle uitwerking in de hedendaagse drukke maatschappij waar er veel van ons gevraagd wordt en wij veel van onszelf vragen.

Door Yoga maak je je leven lichter, dit is een constant proces van balans zoeken.

Samsara betekent eeuwig stromen, eeuwig een worden. Zo zijn ook wij altijd in beweging, het hele leven is beweging. Ga mee met de stroom, neem het leven zoals het komt.

Hoe beïnvloedt Yoga jouw leven? Wat betekent Yoga voor jou?